Català
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

El Corrent Marxista Internacional se solidaritza amb els companys i companyes de Mugimendu Sozialista (MS), que s’estan enfrontant des de fa temps a una campanya d’assetjament i intimidació per part de sectors socialdemòcrates i de la direcció d’EH Bildu, amb l’actitud complaent de la dreta basca.

El Corrent Marxista Internacional, que desenvolupa un treball comunista i revolucionari a 50 països de tot el món, comparteix les idees comunistes de MS, comparteix la necessitat que proclamen de la revolució social i l’extensió del socialisme a nivell internacional. El socialisme és l’única alternativa a la barbàrie amb què el capitalisme condemna la classe treballadora i les famílies obreres amb les seves crisis econòmiques, explotació, opressió, guerres, desastres mediambientals i canvi climàtic. Només el marxisme revolucionari com a mètode d’anàlisi i de transformació social, i el comunisme com a objectiu de societat, poden il·luminar una esperança al futur de la humanitat.

Per aquesta raó, per a la CMI, un atac contra un és un atac contra tots. Defensarem públicament qualsevol comunista i socialista revolucionari de l’assetjament i la intimidació d’adversaris polítics, tant se val el país o zona del món on es trobin.

MS va néixer fa uns anys d’una escissió de l’esquerra abertzale i és indubtable que ha arrossegat una part substancial de la joventut basca organitzada. MS s’ha caracteritzat per emplaçar la direcció oficial de l’esquerra abertzale a un debat públic obert sobre l’experiència passada de dècades del moviment nacional d’alliberament basc que van resultar en una derrota, ha proclamat obertament el seu caràcter obrer de classe i els objectius comunistes, i s’ha mostrat molt crític amb el gir cap a la dreta de la direcció d’EH Bildu, que s’ha embarcat en una política institucionalista, intentant arribar a acords amb la burgesia basca (PNB) i la socialdemocràcia espanyola (PSOE), abandonant a la pràctica qualsevol lluita rupturista amb l’Estat i pel socialisme.

La CMI comparteix el substancial de la crítica de MS a la direcció d’EH Bildu. Correctament, els companys de MS basen les seves crítiques en dades, xifres i arguments, únic mètode que permet aportar constructivament a l’aclariment d’idees i perspectives per a les tasques que té davant l’esquerra radical basca, sigui comunista o abertzale.

La direcció d’EH Bildu té el dret a no compartir les posicions de MS, oposant-li les seves pròpies dades, xifres i arguments. Però els mètodes de l’assetjament, la intimidació, la violència de qualsevol forma i l’asfíxia material per anul·lar un adversari polític no són mètodes sans ni acceptables dins de l’esquerra i el moviment obrer.

Així, hem constatat per part de membres de l’esquerra abertzale la destrucció de propaganda de MS, la seva expulsió dels gaztetxes, assetjament i insults en espais públics, o la negació sistemàtica a MS de la instal·lació de txosnas a les festes d’Euskal Herria per a impedir finançar-se, utilitzant el poder institucional d’EH Bildu i PNB.

Aquests mètodes corresponen a actituds burocràtiques i estalinistes que haurien de ser bandejades del moviment. Lluny de mostrar fortalesa, aquest tipus de mètodes mostren debilitat política, la por de confrontar lliurement idees i posicions ideològiques.

Els dirigents d’EH Bildu haurien de saber que el comunisme no és enemic dels drets democràtic nacionals. Tot al contrari. Aquells que basem el nostre comunisme en les idees de Marx, Engels i Lenin, a la Revolució d’Octubre i als primers congressos de la Internacional Comunista abans de la seva degeneració estalinista, sempre hem aixecat la bandera del dret d’autodeterminació de les nacions oprimides –com la basca– que inclou el seu dret a formar un Estat independent si així ho decideix la majoria de la població.

Lenin mai no va defensar un “obrerisme” estret, mai no va oposar la lluita pel socialisme a la lluita per l’alliberament nacional ni a cap altra reivindicació democràtica. Al contrari, va emplaçar els comunistes a aixecar la bandera i a lluitar per la més mínima reivindicació progressista de qualsevol capa o sector oprimit de la societat: minories nacionals, camperols pobres, dones, homosexuals, etc. Només el proletariat té la força i el pes social i econòmic per posar-se el cap de totes les altres classes i capes oprimides de la societat i així enderrocar l’enemic comú de tots, el capitalisme i l’imperialisme. Així, després del triomf de la Revolució russa del 1917, es va donar llibertat als pobles oprimits per l’imperi rus; alguns es van independitzar i altres van romandre voluntàriament units com a repúbliques socialistes soviètiques; es va lliurar la terra als pagesos, es van atorgar la plena igualtat a la dona i drets com el divorci i l’avortament, es va despenalitzar l’homosexualitat, etc.

És cert que el comunisme té per objectiu un món sense fronteres ni exclusions de cap mena, una fraternitat socialista universal on tots els éssers humans es relacionin lliurement sense privilegis de cap mena, però aquesta unió s’ha de donar de forma voluntària i en peu d’igualtat, sense imposicions ni privilegis per a cap poble o nació sobre altres.

Per això pensem que, més enllà de les diferències polítiques existents entre MS i l’esquerra abertzale, hi ha un espai comú de lluita i col·laboració franca a través de la táctica del front únic sobre aspectes concrets, on tenim enemics i adversaris comuns. Els mètodes burocràtics i violents han d’acabar. Per aquesta raó, emplacem als militants obrers i joves de l’esquerra abertzale, les seves capes situades més a l’esquerra, que facin sentir la seva veu contra aquests mètodes que fan malbé no només els companys de MS sinó la pròpia moral i prestigi d’EH Bildu i de l’esquerra abertzale en general.

Reiterem el nostre suport i solidaritat amb MS i ens posem a la seva disposició per a tot allò que ens vulguin requerir.

7/6/2022

Puedes enviarnos tus comentarios y opiniones sobre este u otro artículo a: [email protected]

Para conocer más de “Lucha de Clases”, entra a este enlace

Si puedes hacer una donación para ayudarnos a mantener nuestra actividad pulsa aquí