Català
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Set companys de la Corrent Marxista Internacional (CMI) van ser detinguts el dia 22 d’abril a Karachi per l’exèrcit i els Rangers de Sidh, un departament estatal paramilitar famós per als seus assassinats extrajudicials. Fins al moment, continuen desapareguts. Necessitem plantejar aquesta qüestió al moviment obrer i estudiantil de tot el món. Necessitem missatges de protesta i solidaritat. Em d’actuar ara!

fb12c9f22b3b27169068138b550c96c2 w720 h500Els camarades van ser detinguts perquè es van unir a la protesta solidaria del Moviment Pahstún Tahafuz (Protecció) (PTM) davant el Club de Premsa de Karachi el dia 22 d’abril. El company Karim Parhar de Quetta y el Dr. Aftab Ashraf de Lahore es van dirigir als manifestants i van explicar el paper reaccionari i brutal de l’estat paquistaní. Altres companys estaven plantejant consignes de solidaritat amb el PTM i condemnant les atrocitats de l’estat contra els pastunes en les zones tribals i en tot el país.

La protesta a Karachi s’estava organitzant a petició de la direcció del PTM, ja que se’ls hi negava el dret a celebrar una reunió pública pacífica a Lahore. Alguns líders del PTM van ser arrestats a Lahore la nit del dia abans de la reunió i el lloc de reunió va ser omplert amb aigües residuals. Més tard, els líders detinguts del PTM a Lahore van ser alliberats sota la pressió del moviment, però van demanar als seus membres i simpatitzants que realitzessin protestes en totes les ciutats del país.

A la protesta de Karachi, els camarades del CMI van anar-hi a expressar solidaritat contra aquesta brutal opressió i mostrar el seu recolz al PTM.

El PTM està duent a terme una Marxa Llarga a Pakistan en la que han celebrat actes públics a moltes ciutats de tot el país. El 8 d’abril es va celebrar una reunió pública a Peshawar en la que van participar més de 150.000 persones. En aquesta reunió, els líders van anunciar un pròxim acte a Lahore el 22 d’abril. Les autoritat estatals van fer tot el possible per a impedir que es dugues a terme aquest acte. Es van fer crides amenaçants als organitzadors i a tots els que intentaven estendre la solidaritat d’aquest moviment. L’acte públic de Lahore va ser un gran pas endavant per a aquest moviment perquè fins ara estava restringit a les àrees pashtunes. Però aquest acte podria estendre's a altres zones de tot el país i membres d’altres nacionalitats podrien unir-s’hi per a compartir les seves queixes contra l’estat. 

Contra tot pronòstic, aquest acte a Lahore es va celebrar amb èxit amb milers de participants, no només a Lahore, sinó que també a altres ciutats de Punjab. La direcció del moviment va explicar una vegada més els accidents que van ocórrer en les zones tribals durant l’última dècada, en les que van morir persones innocents en nom de les operacions de l’exèrcit, mentre que els talibans i altres fundamentalistes islàmics contaven amb el suport i el recolzament de l’estat. També es va explicar que quasi 4000 persones van ser venudes als Estats Units com a "terroristes". Quan les seves famílies intentaven trobar-les a traves de canals legals i oficials, van ser fustigats i amenaçats amb greus conseqüències. El PTM exigeix l’alliberació de 32.000 "persones desaparegudes" per l’exèrcit de Pakistan.

La CMI de Pakistan i els camarades de l’Aliança de la Joventut Progressista (PYA) han donat suport des del principi a aquest moviment, que ha estat intentant difondre la seva veu a zones de tot el país. El PYA va convidar al líder del PTM, Mansur Pashteen, a Faisalabad per al dia 15 d’abril, per a que els estudiants i treballadors de Faisalabad poguessin expressar-li la seva solidaritat. Però les autoritats estatals van cancel·lar la reserva del Hall en el Club de Premsa de Faisalabad i van amenaçar als organitzadors amb trucades intimidadores. Els camarades del PYA van organitzar una nova reunió en una sala de la seu de l'Associació d’Advocats, però també va ser cancel·lada a última hora sota la immensa pressió de l’exercit paquistaní. L’administració de la universitat també va obligar als estudiants que organitzaven aquest esdeveniment a cancel·lar-lo, ja que si no ho feien serien suspesos de la universitat. Els estudiants van ser intimidats amb amenaces de que també es podrien convertir en "gent desapareguda" si no deixaven de donar suport al PTM. En aquest moment, la direcció del PTM va decidir cancel·lar l’esdeveniment i centrar-se en els preparatius per a l’acte de Lahora del dia 22.

En un incident separat, els camarades del PYA a Multan també van ser amenaçats pels serveis secrets de Pakistan i van ser interrogats durant tres hores. Els hi van demanar que cancel·lessin l’acte del 13 d’abril en el que estaven commemorant el primer aniversari de la mort de Mashal Khan. En aquesta reunió anaven a recolzar el PTM. Més tard, els camarades van convertir aquesta reunió en una protesta, fent-la davant el Club de Premsa de Multan.

Més tard, els serveis secrets van interrogar a un camarada dirigent del CMI de Pakistan, Aftab Ashraf, durant més d’una hora. Li van demanar que renuncies a les seves activitats revolucionaries.

Malgrat totes les amenaces i intimidacions, una gran delegació de camarades del CMI van participar a la reunió pública del PTM a Lahore amb consignes revolucionaries. Portaven pancartes solidaries amb les demandes del PTM i es van comprometre a portar-les als treballadors i estudiants de Lahore. Els companys del CMI també es van unir a protestes de solidaritat a Karachi, Quetta i altres ciutats del país. A Karachi, els camarades van ser seguits per agents dels serveis secrets després de la protesta i detinguts sota una gran presencia de personal armat i de l’esquadró de desactivació d’explosius. Encara que l’operació d’arrest va ser liderada pels Rangers (un equip paramilitar), el personal de l’exercit també va estar present guiant l’operació.

Els detinguts fins ara són: 1) Karim Parhar, líder del PTM y del Front Obrer Vermell (RWF) de Quetta, 2) Attaullah Afridi, organitzador del PYA de Karachi, 3) Aftab Ashraf, organitzador central del RWF, 4) Umer Riaz, organitzador del PYA de Islamabad, 5) Zain ul Abideen, organitzador central del PYA, 6) Gulbaz, organitzador del RWF de Cachemira, 7) Bilawal Baloch, organitzador del PYA de Baluchistán. Ningú ha sigut informat sobre els seus paradors fins al moment i no s’ha registrat cap cas en la seva contra. Aquesta és la pràctica habitual de la policia i l’exercit a Pakistan, contra la qual ha esclatat un gran moviment de masses al país.

Les autoritats estatals estan fent tot el possible per aixafar aquest moviment i ofegar-lo en sang. Els medis de comunicació corruptes fins ara han boicotejat aquest gran moviment i estan llençant un odi venenós contra ell. Tots els partits polítics en el parlament són còmplices en aquest crim i donen suport al brutal aparell d’estat en el camp polític. Rao Anwar, un oficial de la policia que és l’assassí de Naqibullah Mehsud, l'assassinat que va donar inici al moviment, ha estat fins ara rebent un tracte exquisit per part del Tribunal Suprem i totes les altres autoritats. Zardari, ex president de Pakistan i líder del PPP, va dir que Rao Anwar és un noi valent després d’aquest assassinat.

Els treballadors i camperols de Pakistan, conjuntament amb els estudiants revolucionaris, no tenen amics en la direcció d'aquests partits mentre que l’estat els està aixafant amb tota la seva força. Ells només fan una crida als seus germans i germanes de tot el món per a que se solidaritzin amb ells en aquesta hora crítica. Exigim l’alliberació dels nostres 6 camarades de la CMI segrestats per l’exercit paquistaní. El seu únic delicte és haver expressat els seus punts de vista sobre l’estat i donar suport al PTM davant el Club de Premsa de Karachi el dia 22 d’abril. Exigim també que les demandes del PTM s’acceptin immediatament i que l’estat posi fi a les seves atrocitats en les zones tribal i que deixin de donar suport al fundamentalisme islàmic. També condemnem les intervencions imperialistes a Pakistan, que han creat aquests monstres i han donat suport al brutal estat paquistaní. La nostra única força és la solidaritat. Jurem continuar lluitant fins a la victorià. El nostre objectiu és eliminar a aquest podrit sistema capitalista a través d’una transformació socialista de la societat.

Visca la CMI! Treballadors del món, uniu-vos! Lal Salaam!

Porta aquest cas al teu sindicat, agrupació de partit, sindicats i grups estudiantil i envia missatges de protesta a:

- A l'ambaixada de Pakistan a Espanya: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

- Al primer ministre, Shahid Khaqan Abbasi, a l’oficina del primer ministre Islamabad: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

- A l’oficina Nacional de Policia de Pakistan: http://www.npb.gov.pk/index.php/play-part/

Amb copies a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. y Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Puedes enviarnos tus comentarios y opiniones sobre este u otro artículo a: [email protected]

Para conocer más de “Lucha de Clases”, entra a este enlace

Si puedes hacer una donación para ayudarnos a mantener nuestra actividad pulsa aquí