Català
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

El passat 8 de juny es va celebrar l’assemblea de Som Palma (partit instrumental de Podem Palma), on els militants podien expressar les seves preferències amb les fórmules a l’hora de pactar amb PSIB i MÉS per llevar-li la batlia al PP.

Varen participar 231 persones a l’assemblea que varen votar si o no a una sèrie de preguntes. Òbviament, la preferència dels militants ha estat la de tenir un batle de Som Palma, que ha comptat amb el suport d’un 90% però la notícia és que l’assemblea ha rebutjat tenir cap tipus de pacte amb el PSIB si aquest ocupa la batlia, un 70% dels participants ho han deixat clar. La següent preferència és que sigui MÉS qui es quedi la batlia amb un 84% però també és popular l’opció de governar amb MÉS amb el suport extern del PSIB que ha comptat amb un 80% .

No són gens estrany aquests resultats, el PSIB a les Illes balears ha jugat un paper bastant paregut al nacional quan han estat governant. No varen fer cas a la ciutadania quan demanaven que es canvies la localització de Son Espases, per els motius paisatgístics i arqueològics, a més, varen permetre que Florentino Pérez, famós per ser un gran especulador, es quedes amb el lucre dels aparcaments privats de l’hospital, que tant malestar varen generar als treballadors. També varen facilitar la construcció del Palau de Congressos que encara es segueix construint i té un sobrecost de més de 110 milions d’euros i a més de ser una obra totalment innecessària. Encara que el PSIB va cometre més errades, el que l’hi ha fet més mal electoral ha estat les retallades i la mala gestió de la crisi que dut a terme el seu partit en l’àmbit nacional, el PSIB no ha sabut respondre contra la línia estatal del seu partit i això, juntament amb l’anterior, han fet que hagin perdut la confiança de la gent, només la por al PP fa que una part dels treballadors illencs els voti.

També s’ha d’anar amb compte amb MÉS perquè encara que sigui un grup clarament situat a l’esquerra i gràcies a la seva campanya electoral marcadament d’esquerres hagi tret uns resultats espectaculars per a la formació, hem de recordar que també varen participar del pacte de progrés i no varen fer front de forma contundent a la infinitat d’errades del PSIB, sumat a les errades que varen cometre que foren de menor gravetat. Actualment en els pactes demanen responsabilitat a PSIB i Som Palma per generar l’alternativa que llevi al PP, però malauradament és la mateixa responsabilitat que demanaven durant l’anterior pacte de progrés que per mantenir una falsa i dolorosa estabilitat que va permetre les obres innecessàries, retallades i altres errors.

Des del punt de vista de Lluita de Classes, Som Palma ha de fer cas a la seva assemblea i fer un apropament a MÉS per formar un govern que realment vulgui un canvi, d’aquesta manera el PSIB haurà d’elegir si participar del canvi entrant en el govern firmant les exigències de MÉS i Som Palma o donar suport extern a aquestes formacions, si el PSIB s’apropés al PP, seria un suïcidi, llavors creiem que és una possibilitat molt remota. Ara bé, si MÉS no vol fer un govern que realment proposi un vertader canvi per els ciutadans de Palma, Som Palma ha de votar al candidat que pactin MÉS i el PSIB i quedar-se fora del govern, perquè si entrés en el govern sense poder dur a terme gran part del seu programa, acabaria sent còmplice de polítiques que van contra els treballadors, el que generaria tensions internes que podrien rompre fàcilment el partit.

Si Som Palma acaba entrant en el govern amb una coalició, per dur a terme el seu programa farà falta que PSIB i MÉS votin a favor de les seves mesures però vist l’historial d’aquestes formacions, el més probable és que acabin majoritàriament per cedir davant les pressions dels capitalistes, com va passar amb Florentino Pérez, que tenen uns interessos oposats al bé col·lectiu. Llavors, Som Palma davant aquesta situació s’ha de recolzar en la mobilització i participació popular, d’aquesta manera deixaria en evidència a PSIB i MÉS davant la ciutadania, en el cas que votessin en benefici dels capitalistes, per tant, s’ho pensarien més de dues vegades a l’hora de votar en contra dels interessos dels treballadors.

 

Puedes enviarnos tus comentarios y opiniones sobre este u otro artículo a: [email protected]

Para conocer más de “Lucha de Clases”, entra a este enlace

Si puedes hacer una donación para ayudarnos a mantener nuestra actividad pulsa aquí