Català
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Universidad - exámenesEl passat dilluns la UIB va fer un comunicat, fent pública l’aprovació del calendari pel curs vinent per part del Consell de Govern de la Universitat. El més destacable, és el canvi de les proves de recuperació de Setembre, que passaran a dur-se a terme al Juliol. Però, a què es deu aquest canvi, que si, és cert, estan implantant moltes universitats d’arreu de l’estat?

Universidad - exámenesRetallades, taxes... i Bolonya

 

Des de l’esclat de la crisi el 2008, i especialment en els darrers anys, hem vist com se n’han imposat unes mesures d’austeritat que atempten directament contra els drets de molts col·lectius, i especialment els que estan en risc d’exclusió social, ja que han atacat directament als pilars de l’estat del benestar. L’educació, com és evident, no s’ha escapat d’aquests “ajusts pressupostaris”.

 

S’ha d’entendre també, que el 2008 va ser l’any en què es començà a implantar el Pla Bolonya. Des d’aquesta implantació, amb l’excusa d’una unitat europea en l’Educació Universitària, s’han pujat les taxes i el preu de les matricules (a la UIB aproximadament entre 300-2000 € anuals); retallades d’horaris, que afecten a tots els estudis impartits en la universitat; disminució del nombre de beques, que ha deixat a milers d’alumnes de famílies humils sense la possibilitat d’estudiar, només a la UIB, entre altres conseqüències de les retallades.

 

Aquestes mesures han propiciat un descens clar de la qualitat de l’educació universitària a la UIB i a la resta d’Universitats.. Provoquen que cada cop els sectors socials més pobres estiguin més lluny de poder estudiar a la Universitat, fent que només els fills de famílies amb cert capital puguin tenir accés a aquesta educació.

 

El jovent, estudiant o treballant

 

Des dels mitjans de comunicació de masses, sempre s’ha intentat presentar una imatge del jovent com a ganduls, que no volen fer res. D’aquí sorgeix el terme Ni-Ni (ni estudia, ni treballa). Però, qui és que no fa res? Els estudiants, com a tals, tenim com a principal tasca en la nostra vida la nostra formació, tant professional com personal, per poder dur a terme tasques complexes, necessàries per a la societat. A més, molts d’estudiants també treballen alhora, havent de compaginar la vida universitària amb la laboral. Qui s’atreveix doncs a parlar així del jovent? Millor dit, amb quina intenció s’atreveix a dir això qualcú? Això hem de sofrir, tot i tenir una taxa d’atur juvenil desesperant, per part dels representants polítics als distints nivells de govern i de la patronal.

 

Es sap que el jovent es el motor de qualsevol canvi, i per això pretenen mantenir-lo desprestigiar davant la resta de la societat.

 

D’altra banda, segons dades de l’Eurostadt, el nombre de “Ni-Ni’s” es disparà a partir de l’esclat de la crisi, passant d’un 13,8% el 2007 a un 23,1% al 2011. A més, aquestes dates coincideixen amb l’increment de les referències als Ni-Ni’s en la televisió i els mitjans de comunicació de masses. Però, no s’ha de ser molt intel·ligent per veure que aquest increment es deu a un gran nombre de joves que va abandonar els estudis amb la promesa de poder fer molts doblers treballant en sectors com la construcció o el manteniment durant el període de Boom econòmic. Amb l’augment de l’atur juvenil, molts d’aquests es van veure al carrer i sense estudis, a causa de la promesa d’aquell Boom sense fi.

 

El canvi de dates

 

Aquest es suposava ser el tema central d’aquest escrit, però ha quedat relegat a aquest punt per poder contextualitzar la situació en què ens trobem al moment en què s’ha decidit fer aquest canvi al calendari.

 

El canvi dels exàmens de Setembre a Juliol ja és duu a terme des de fa anys a universitats de tota Europa i fins a tot a algunes com la UAB, a Catalunya. Segons va dir la UIB al seu propi comunicat: “Amb aquest canvi, la UIB tindrà un calendari acadèmic similar al de moltes universitats espanyoles, i es fa camí en l’avançament de l’inici de curs.”

 

Però, que provocarà aquest canvi en la vida dels estudiants?, especialment els que provenen de famílies humils, que lis va just, si poden, permetre’s pagar una quantia insultant any a any per què els seus fills puguin estudiar a la universitat.

 

Segons va sortir al Diari de Mallorca, s’avançarà l’inici del curs, que serà el 22 de Setembre, i els exàmens de Juny, que acabaran al 17 del mateix mes, per tal de poder dur a terme les proves de recuperació entre el 6 i el 17 de Juliol (6-10 primer quadrimestre, 13-17 segon quadrimestre). I que passa amb els exàmens o treballs suspesos al Febrer? En gairebé 2 setmanes o hem de preparar tot? I si a més treballem en l’estiu? Preparar els exàmens i treballs amb 2-3 setmanes d’antelació i treballant és impossible.

 

El fill de l’obrer a la Universitat

 

És evident que aquesta mesura, com les que es venen implantant, té com a objectiu l’elitisme de l’Educació Superior. La pujada de taxes, disminució del nombre de beques, entre d’altres, provoquen que cada cop sigui més difícil que les famílies pobres puguin tenir-hi accés.

 

Aquesta nova mesura provocarà un augment dels suspesos, amb els qual, vindrà acompanyat d’un augment molt notable en el preu dels estudis, per culpa d’haver de pagar segones, terceres i fins i tot quartes matrícules. Deixaran 2 camins oberts als estudiants que no provinguin de família rica, fer la carrera en 10 anys o abandonar directament la Universitat.

 

Així doncs, les elits financeres, de banquers i grans empresaris, que avui en dia prenen les decisions de la política, no estan disposats a gastar doblers en formar gent, que després se n’anirà a treballar a altres països, o que aquestes mateixes oligarquies són incapaços de col·locar en llocs de feina on pugui sortir rendible l’esforç d’estudiar, quedant obligats a dur a terme treballs de baixa qualificació, i encara més important, molt baixa remuneració.

 

http://www.uib.es/noticies/Arxiu/El-periode-davaluacio-extraordinaria-del-curs.cid340269 (Aquest es el comunicat de la Universitat, dins el mateix enllaç trobareu un vincle a un resum de premsa on hi trobareu la columna que hi va dedicar el 15/04 el Diario de Mallorca).

Puedes enviarnos tus comentarios y opiniones sobre este u otro artículo a: [email protected]

Para conocer más de “Lucha de Clases”, entra a este enlace

Si puedes hacer una donación para ayudarnos a mantener nuestra actividad pulsa aquí